almapost.nl

Over mijzelf

Ik was enig kind en ik woonde ver van school. Ik kon zelden bij iemand spelen, of een vriendinnetje meenemen, dus ik speelde veel alleen. Hoewel de meeste meisjes het in die tijd stoer vonden om met 'jongensspeelgoed' te spelen, was ik een echte meisjes-speelster. Poppen in allerlei formaten waren mijn lievelingsspeelgoed. Daar maakte ik verhalen over, niet op papier, maar in gedachten.

In de vijfde klas, de tegenwoordige groep 7, kwam ik helemaal achterin de klas te zitten naast Hella, die ook graag verhalen maakte. Het was een Montessorischool, dus je mocht 'zelf werken'. Dat bestond bij Hella en mij uit het schrijven van een boek, in een schoolschrift. We lieten de hoofdstukken aan elkaar lezen. Mijn boek ging over een groot gezin dat in een plaatsje in Zwitserland woonde, Vevey. Ik had dat op de atlas geprikt, omdat ik het zo'n mooie naam vond.

Toen ik volwassen was schreef ik jarenlang over toneel voor diverse kranten. Een enkele maal probeerde ik een verhaal te schrijven. Ik heb ook wel eens iets opgestuurd naar een wedstrijd, maar niet gewonnen. Terecht, achteraf, want die eerste verhalen waren saai geschreven. Ik had te weinig moeite gedaan om het vlot leesbaar te maken.

Dat ging ik pas doen toen ik 'echt' ging schrijven. Ik kwam er langzaam achter dat schrijven gewoon veel moeite kost. Je moet bereid zijn het steeds weer over te doen. Er kan ook een moment komen waarop je je eigen boek helemaal niet leuk of spannend meer vindt. Dan moet je nog eens kijken en er nog eens over nadenken. Ineens zie je het dan weer, en breng je de laatste laag aan. Daarin voeg je soms nog iets toe, waardoor het boek net even wat meer betekenis krijgt, of lekkerder leest. Mijn eerste boek dat werd uitgegeven, ging over twee kinderen die hun vader verliezen. De uitgever die het nam vond mijn schrijfstijl mooi, wat voor mij een stimulans was om daar nog beter op te gaan letten.

De laatste jaren besteed ik ongeveer de helft van mijn werktijd aan schrijven. De andere helft gaat naar lesgeven. Ik geef onder andere les in kinderboekenschrijven bij schrijfschool Scriptplus in Amsterdam.