almapost.nl

Schrijfdagboek

Boeken om mee weg te zinken

21-12-2017

Dit zijn dagen om je in een boek te begraven, vind ik. Gelukkig heb ik een vijfdelige serie onderhanden, The Cazalets van Elizabeth Jane Howard. De eerste twee delen zijn al in het Nederlands vertaald, de rest zal zeker volgen als je ziet hoe populair deze serie, geschreven tussen 1995 en 2013, is. Het zijn heerlijke boeken over een rijke familie in de jaren 1938-1956, waarbij je nu eens de een dan weer de ander volgt.

Iedere recensie vergelijkt de boeken met Downton Abbey, en de overeenkomsten zijn soms tot in de details toe treffend, maar de verschillen zijn groter. De Cazalets leven een generatie later dan de Crawleys. Ze zijn weliswaar rijk en upperclass, maar niet van adel, en Julian Fellowes heeft Downton Abbey veel meer geromantiseerd. De menselijkheid in de omgang met het personeel uit die serie vind je in The Cazalets niet terug. Dat is realistischer, nuchterder, meer sociale geschiedenis, en, geen klein verschil, het zijn romans en geen dramaserie.

Elizabeth Jane Howard, die in 2014 overleed, putte volop uit haar eigen leven voor de boeken. Zo was haar vader houthandelaar, net als de vader en zoons Cazalet, en haar moeder een gefrustreerd balletdanseres-die-haar carrière-had-moeten-opgeven, zoals een van de schoondochters. Howard was onder andere een tijd getrouwd met collega-schrijver Kingsley Amis, een aanvankelijk gelukkig huwelijk – hoewel zijn werk altijd voor het hare ging. In haar laconieke observaties lijk je hem soms terug te zien.

Ook aanbevolen

Overigens is mijn eigen boek Mijn vrienden en ik ook een lekker boek om de daagse beslommeringen mee te vergeten – dat zeggen lezers althans. Bijzonder hoe iedereen er toch weer iets anders uithaalt, of wellicht andere accenten legt. Ik ben blij met reacties, vind ze altijd interessant, maar je krijgt die veel te weinig. Vaker zeggen mensen ‘ik had er nog over willen mailen, het is er niet van gekomen’ en dat zijn dan nog de mensen die ik ken. Reacties zijn dus welkom. Ik reageer altijd.

En nu maar wegzinken met het ene boek of het andere. Prettige feestdagen!

Vorig berichtVolgend bericht